‘Verlegenheid is vrouwenziekte nummer één’

Bron: Trouw, 03-01-2016. Auteur: Caroline Buijs.  Beeld: Merlijn Doomernik.
De tekst is deels overgenomen. Zie voor het hele artikel zie Trouw.

LEVENSLESSEN Maaike Meijer (66) kan zich nog steeds kwaad maken. Vooral als het gaat om vrouwen die zich aanpassen en niet hun plek opeisen. Acht levenslessen van de voormalig hoogleraar genderstudies.

(…)

Les 4: Familieleden zijn niet per se je bloedverwanten
“Ik ben ‘meemoeder’ van een dochter: een vriendin van mij voedde haar dochter Shoshanna alleen op en ik merkte hoe zwaar dat voor haar was. Daarom kwam Sho op woensdag bij mij logeren en een andere vriendin deed ook mee en zo hebben we Shoshanna grootgebracht.

Als je enig kind bent, heb je familie nodig en dat hoeven niet per se bloedverwanten te zijn. We kookten samen, keken televisie, babbelden veel en ik verwende haar natuurlijk ook een beetje. We hebben altijd contact gehouden – haar eigen moeder is overleden – en nu heeft ze zelf een dochter die ook weer oppas nodig heeft: een jong gezin kan wel wat support gebruiken. Ik vind het leuk daar een beetje onderdeel van te zijn. Het voegt iets toe aan mijn leven en zo moet het ook eigenlijk zijn. Die individualisering is allemaal mooi en aardig, maar ergens klopt er iets niet: oude mensen die alleen zijn en jonge mensen die de drukte niet aankunnen.”

Wie is Maaike Meijer?
Maaike Meijer werd in 1949 in Eindhoven geboren en studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte als lerares, literair journalist en vertaler, en gaf talloze lezingen over literatuur. In 1988 promoveerde ze aan de Universiteit van Utrecht en was tien jaar lang universitair hoofddocent bij Vrouwenstudies Letteren in Utrecht. In 1998 werd Meijer hoogleraar genderstudies in Maastricht en tot 2013 werkte ze als directeur van het Centrum voor Gender en Diversiteit in Maastricht. In 2011 verscheen van haar hand een biografie over dichter Vasalis, momenteel werkt ze aan een biografie over schrijver, dichter en tekenaar Fritzi Harmsen van Beek.

‘Verlegenheid is vrouwenziekte nummer één’
Schuiven naar boven