Toendra

Als Ties in de trein zit scant hij de gezichten van zijn medereizigers. Het is een tweede natuur, hij kan het niet laten. De jonge vrouw naast hem zou zomaar zijn halfzus kunnen zijn, en de oudere man achterin zijn biologische vader. Of toch niet?

Ties is de zoon van een anonieme zaaddonor. Tot zijn grote frustratie weet hij niets over deze man, of de andere kinderen die hij heeft verwekt. Hij ziet maar één manier om dichterbij zijn biologische vader te komen.
‘Verkeerde mond, verkeerde neus’: over een donorkind en zijn zoektocht naar identiteit en betekenis in een wereld vol potentiële familieleden.

‘Verkeerde mond, verkeerde neus’ is te horen in Toendra, een nieuwe reeks ware verhalen op Radio 1.

Toendra behandelt serieuze kwesties, verpakt als bizarre en bijzondere avonturen. De verhalen klinken als ontspoorde sprookjes of een tragikomische film, maar het zijn documentaires, waarin mensen zichzelf bloot geven die een opmerkelijke keuze hebben gemaakt of in eigenaardige omstandigheden verzeild zijn geraakt. Een selecte groep radiomakers zal voor Toendra op zoek gaan naar verrassende verhalen die belangrijk zijn en tijdloos tegelijk, omdat ze niet gaan over de wereld van vandaag, maar over het leven van elke dag. Ze laten verhalen horen waarin we onszelf herkennen via anderen.

Toendra wordt gemaakt door makers van de VPRO storytelling-serie Plots, dat in 2013 werd bekroond met de Zilveren Reissmicrofoon en de Jan Kassies Stimuleringsprijs, maar dat door bezuinigingen en een nieuwe zenderindeling moest verdwijnen. Toendra bestaat uit losse verhalen van 10 minuten, die elke week te horen zullen zijn in Radio Doc, het documentaireprogramma van de NTR en de VPRO op Radio 1.

Toendra wordt geproduceerd door Stichting Solaparola en staat onder eindredactie van Katinka Baehr en Jair Stein. De serie wordt mede mogelijk gemaakt door het Mediafonds.

Toendra – Vanaf 15 maart 2015 – elke zondagavond om 21:45 op Radio 1

Bron: Persbericht VPRO

Toendra
Schuiven naar boven