Sjoerd, Jaco, Sean, Dewi en Daantje krijgen samen één baby

Dat je door co-ouderschap een flinke familie kunt krijgen, dat is een ding dat zeker is. In dit portret van vice.nl het verhaal van Sjoerd, Jaco, Sean, Dewi en Daantje die met z’n 5-en samen één baby gaan krijgen.

Door: Noor Spanjer, foto van Raymond van Mil
Bron: Vice.nl, 31 juli 2015

Het ideaal van huisje-boompje-beestje – een kleinburgerlijk leven met een pappa en een mamma en een stuk of twee kinderen, een hek om de tuin van je rijtjeshuis en eventueel een gemoedelijke golden retriever – wordt al tijden ernstig bedreigd door huwelijken die stranden, vreemdgaande ouders, ’tweede leg’-gezinnen en de normalisering van homoseksuele paren met een kinderwens.

Van verhalen over stiefouders en halfzusjes en -broertjes kijken we niet meer zo heel erg op, en ook kinderen met twee ouders van hetzelfde geslacht, de zogenaamde ‘roze gezinnen’, zien we steeds vaker. In 2009 waren er ongeveer zesduizend gaystellen waarbij één of meer kinderen in huis woonden (voornamelijk bij lesbische stellen), en dat cijfer groeit volgens de stichting Meer dan Gewenst, een club voor aanstaande LHBT-ouders (red. Stichting). Adoptie is een optie, het zaad van een bevriend homostel kan worden gebruikt voor bevruchting, of een lesbische baarmoeder kan worden ingezet om het kind te laten groeien; homoseksualiteit betekent al lang niet meer per definitie dat potentiële grootouders kunnen fluiten naar het hebben van kleinkinderen.

Wat ook kan is de opvoeding en het ouderschap – het gezag over het kind – gelijkwaardig verdelen: twee lesbische vrouwen en twee homoseksuele mannen die samen kinderen krijgen en opvoeden; één gezin met meerdere huishoudens. Dat dachten de bevriende stellen Jaco (35) & Sjoerd (27) en Daantje (30) & Dewi (29) ook. Ze kennen elkaar inmiddels tien jaar, en al sinds een jaar of zes werden er toespelingen gemaakt op de mogelijkheid om samen een kind te krijgen. Binnen nu en een paar weken gaat dat nu daadwerkelijk gebeuren.

Verder lezen

Op vice. nl lees je de rest van dit verhaal.

Sjoerd, Jaco, Sean, Dewi en Daantje krijgen samen één baby
Schuiven naar boven