Lesbiënnes in de VS eisen nieuwe definitie ‘onvruchtbaar’

Bron: Telegraaf, 10 augustus 2016

NEW YORK – Vier Amerikaanse lesbische vrouwen hebben de Amerikaanse staat New Jersey aangeklaagd om de definitie van onvruchtbaarheid aangepast te krijgen.

Momenteel is een vrouw in de staat pas wettelijk onvruchtbaar als ze na een jaar onbeschermde seks met een man niet zwanger is geworden. Hierdoor hebben vrouwen volgens de wet geen recht op vergoeding van peperdure vruchtbaarheidsbehandelingen door hun verzekeraar.
De kwestie lijkt het nieuwste front in de strijd om gelijke rechten voor homoseksuelen, lesbiennes en transgenders. Tot dusver hebben slechts twee staten – Californië en Maryland – hun wetgeving omtrent onvruchtbaarheid aangepast om rekening te houden met stellen van hetzelfde geslacht. In maar liefst 35 staten zijn verzekeraars sowieso niet verplicht om vruchtbaarheidsbehandelingen te vergoeden.
Een woordvoerder van het staatsbestuur wilde niet reageren op de rechtszaak. Verzekeraar Horizon Blue Cross Blue Shield, waarbij alle vier de vrouwen waren verzekerd, lijkt welwillend te staan tegenover de eis van de vrouwen. Een woordvoerder van het bedrijf benadrukte dat de behandeling voor een van de vrouwen uiteindelijk wel is vergoed, ofschoon de vrouw er niet in slaagde zwanger te worden. ,,Horizon is toegewijd aan gelijkheid, waardeert onze lhbtq-leden en heeft oog voor de unieke uitdagingen waar zij voor worden gesteld in de gezondheidszorg.”
Lesbiënnes in de VS eisen nieuwe definitie ‘onvruchtbaar’
Schuiven naar boven