Regenbooggezin onder vuur in Italië

De rechten van Italiaanse regenbooggezinnen liggen onder vuur sinds het aantreden van de regering van de rechts-radicale populist Giorgia Meloni. Draagmoederschap is al verboden in het land, maar haar partij wil dat dit nu als ‘universeel misdrijf’ wordt gezien.

Meloni zei tijdens haar verkiezingscampagne al dat ze ten strijde zou trekken tegen ‘de lhbti-lobby en de genderideologie’. In dit artikel in NRC komen regenboogouders aan het woord over het effect dat het beleid van de rechts-radicalen hebben op hun leven.

Verontrust

Meer dan Gewenst en de Europese koepel voor organisaties voor regenbooggezinnen Nelfa zijn verontrust over de berichten uit Italië. Voorzitter Remco Yizhak Cooremans: “Deze week kregen we bericht van Italiaanse organisaties als Famiglie Arcobaleno dat het juridisch ouderschap van ouders in steden als Padua met terugwerkende kracht wordt afgewezen. Sommige kinderen met bijvoorbeeld twee moeders zijn inmiddels al 6 jaar. Het is maar zeer de vraag of deze afgrijselijke maatregelen überhaupt zijn toegestaan onder verschillende verdragen. Maar voordat dit is aangevochten tot de hoogste rechter in bijvoorbeeld Straatsburg staan kinderen en ouders in de kou. Wij hebben gelijk een oproep uitgedaan naar Europarlementariërs deze week om te kijken welke stappen kunnen worden gezet om deze gezinnen een steun in de rug te geven.”

Ondertussen gaat de voortgang van wetgeving in Nederland voor gezinnen gevormd dankzij draagmoeders gelukkig door. Ook is er een plan in de maak voor invoering van meerouderschap. Haast is geboden na vele jaren vertraging, maar de seinen staat in ieder geval hier niet op rood.

Regenbooggezin onder vuur in Italië
Schuiven naar boven