Love Child, een fotoboek over een ongevulde kinderwens

 Love Child is een fotoboek over een onvervulde kinderwens door fotograaf Mascha Jansen

 

Voor het fotoboek Love Child volgde fotograaf Mascha Jansen twee jaar lang tien wensouders, singles en homoseksuele koppels, fotografeerde ze honderden kinderen en vijftig volwassenen: ongewenst kinderloze mannen en vrouwen, moderne gezinnen, wensouders, donoren en adoptie- en donorkinderen. De prachtige portretten krijgen meer verdieping door interviews met wensouders door journalist Paulien Bakker, een essay van filosoof Marleen Moors, een interview met psychiater Dirk De Wachter, en een voorwoord van schrijver Arnon Grunberg.

Het aantal alleenstaanden in de wereld groeit hard, net als het aantal mannen en vrouwen met een onvervulde kinderwens. Alleenstaanden en ook homoseksuele koppels zoeken naar alternatieven om alsnog vader of moeder te worden. Deze wensouders vinden elkaar anno 2018 via speeddates, online platforms en contactadvertenties. Ze maken vervolgafspraken en sluiten contracten af over donor- of co-ouderschap. Hierdoor ontstaan er nieuwe vormen van co-ouderschap, al voor de geboorte van een kind.

Mascha Jansen (1970) is een Amsterdamse fotograaf met een onvervulde kinderwens. Na haar eerste fotoproject Mr. Right, over haar zoektocht naar ware liefde, komt Jansen wederom met een zeer persoonlijk fotoboek. Love Child is een pleidooi om opties voor het ouderschap tijdig en goed te onderzoeken. Want wie buiten een traditioneel gezin een kind op de wereld wil zetten, heeft vaak een lange weg te gaan: van het vinden van een geschikte donor of co-ouder, tot en met het afleggen van een medisch traject. Het boek geeft letterlijk gewicht aan het verdriet en de emoties die ervaren worden bij het vervullen en niet vervuld worden van een kinderwens bij singles en homoseksuele koppels.

Fotografie: Mascha Jansen

Vormgeving: -SYB- Sybren Kuiper
Voorwoord: Arnon Grunberg
Interview met: Dirk De Wachter
Essay: Marleen Moors
Verhalen wensouders: Paulien Bakker
Eindredactie: Nicole van den Bosch
Corrector: Coen Linnekamp
Lithografie: Colour & Books , Sebastiaan Hanekroot
Drukker: Wilco Art Books | Printing & Binding

 

Het boek is te koop bij diverse boekhandels en op internet.

 

Love Child, een fotoboek over een ongevulde kinderwens
Schuiven naar boven