Lancering Kleurboek ‘Every colour of the rainbow’ op 20 juni 2015

Maastricht mag zich in 2015 roze stad van Nederland noemen! Het hoogte punt van dit roze jaar is de roze week van 15 tot 21 juni. Er worden allemaal interessante activiteiten georganiseerd met betrekking op LHBT. Uiteraard worden in de roze week de allerkleinste niet overgeslagen! Zo zal op vrijdag 19 juni een wensouderbijeenkomst georganiseerd worden door ‘Meer dan Gewenst’. De dag erna (roze zaterdag) zal het allereerst kleurboek gezinsdiversiteit gelanceerd worden.

Het kleurboek is een initiatief van COC Limburg, project ‘Veilige School’. Dit project zet zich in voor het bevorderen van de sociale veiligheid van LHBT jongeren in het PO en VO.

Waarom een kleurboek?
Anno 2015 groeien er alsmaar meer kinderen op in een niet-standaard gezinsvorm. Zo groeien er in Nederland minstens 25.000 kinderen op in een ‘roze gezin’. Ze hebben twee mama’s of twee papa’s. Ook stijgt het aantal eenouder- en samengestelde gezinnen. Het is belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd leren omgaan met deze diversiteit, zodat ze op latere leeftijd met een open blik naar onze maatschappij kijken. De lagere school is de uitgelezen plaats om kinderen respect voor verschillen aan te leren. Nog te vaak wordt het standaard gezin afgebeeld in boeken, kleurplaten, ect. Middels dit kleurboek wil COC Limburg dit beeld doorbreken. Het kleurboek werd samengesteld via een illustratie wedstrijd.

De participanten mochten kleurprenten insturen waarbij gezinsdiversiteit het hoofdthema is. Maar liefst 39 personen ontwierpen in totaal 53 kleurplaten. Niet enkel mensen uit Nederland deden hieraan mee. In België en zelfs in Italië waagden sommige hun kans. Een schattig weetje is dat de jongste participant 3 jaar is. Ze heeft samen met haar mama een kleurplaat gemaakt. Nu uit deze prenten werd een shortlist samengesteld. Deze shortlist zijn de kleurplaten wat in het kleurboek schitteren. De grote winnaar van de illustratie wedstrijd zal de kleurplaat, ingekleurd zien pronken op de cover.

Initiatiefneemster Jessica Maes aan het woord
“Persoonlijk vind ik het overweldigend om met dit kleurboek aan de slag te gaan. Ik merk heel erg dat het thema leeft. Vanuit verschillende hoeken kwamen reacties. Zo sprak ik met lesbische mama’s over hun ervaringen.

Een moeder vertelde me over een voorval bij de 9 maanden beurs. ‘Toen ik naar een zwangerschapsboek voor twee moeders vroeg, bekeken ze me alsof ik van mars kwam!’. Ook nam een leerkracht lager onderwijs contact met me op. Ze vertelde dat ze met moederdag voor een ‘probleempje’ stond. Ze wilde namelijk een leuke kleurplaat laten kleuren, en hikte tegen het feit dat een kindje in haar klas twee papa’s had. Ook kwamen vele verhalen van de BAMmen. De Bewust Alleenstaande Moeders. Verschillende van deze BAMmen hebben een blog. Dit is een persoonlijke website waar er eigen artikels op gepubliceerd worden. Gezien er over deze gezinsvorm ook vele vooroordelen bestaan wilde ze het kleurboek in de kijker zetten.

De wederzijdse steun is fantastisch! En ik kan niet wachten op het moment dat het kleurboek er dan echt is.”

Wanneer zal het kleurboek er dan echt zijn?

De publieke presentatie gebeurt op 20 juni 2015, op de InfoStage bij de InfoPromenade om 16.15. Locatie: Maaspromenade Maastricht. Gratis toegang.

Let op! De kleurboeken worden pas in de week na het lanceren verstuurd.

Meer info

 

Lancering Kleurboek ‘Every colour of the rainbow’ op 20 juni 2015
Schuiven naar boven