Behandelingen in deze Corona tijd

Meer dan Gewenst sprak met dr. Annemiek Nap, gynaecoloog voortplantingsgeneeskunde van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem. We hebben haar een paar vragen gesteld onder andere of vruchtbaarheidsbehandelingen in het ziekenhuis veilig zijn en hoe het nu zit met thuis inseminatie. Kan dat gewoon?

Hoe wordt er op dit moment tegen vruchtbaarheidsbehandelingen aangekeken?
“ Volgens het ESHRE ( European Society of Human Reproduction and Embryology) is infertiliteit een ziekte en valt het daarmee onder een medische behandeling.”

In een interview met jou pleit je ervoor die behandelingen zo spoedig mogelijk weer te starten. Klopt dat?
“Dat klopt. De denktank van de NVOG heeft geconcludeerd dat er onvoldoende evidence is om een advies te geven over of vruchtbaarheidsbehandelingen al dan niet verantwoord zijn.

Er is vanuit de overheid geen advies om niet zwanger te worden. We denken dat vruchtbaarheidsbehandelingen op zich (dus laboratoriumtechnieken toepassen en hormoonbehandelingen ondergaan) niet schadelijker zijn in relatie tot COVID-19 dan spontaan zwanger worden.

Daarom is het standpunt van de NVOG als volgt: we hebben geen aanwijzingen dat het schadelijk of gevaarlijk is om zwanger te worden tijdens de corona-pandemie. We denken daarom dat het verantwoord is om weer behandelingen te gaan starten bij mensen met een kinderwens. Afhankelijk van de lokale situatie in een ziekenhuis kan weer begonnen worden met behandelen, mits de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen in acht kunnen worden genomen (dus er moet ruimte zijn om de 1.5 meter in acht te nemen etc). Mensen die klachten hebben die passen bij corona mogen NIET naar het ziekenhuis komen vanwege kans op besmetting van anderen. Bij hen zal een behandeling gecancelled worden.”

En hoe het zit met thuis-inseminatie. Als de donor/ donorvader als het ware zijn potje sperma in je portiek zet, is het dan veilig?
“Er is geen evidence dat corona wordt doorgegeven via zaadcellen. Dus als je corona hebt moet je thuis blijven en dus geen zaad doneren. Als je 24 uur klachtenvrij bent mag je weer naar buiten en mag je ook weer zaad doneren.”

NB: Dit interview is afgenomen op 2 mei 2020. Situaties kunnen snel veranderen, waardoor de inhoud van dit artikel verouderd kan zijn.

Behandelingen in deze Corona tijd
Schuiven naar boven