Apple knipt homo-ouders uit commercial

Een opmerkelijk bericht dat we lazen op One More Thing (30 mei 2016, met dank aan Raymon)!

Dit is een opmerkelijke move. Apple-CEO Tim Cook is openlijk homo, het bedrijf loopt ieder jaar mee in de San Francisco pride en is erg voor gelijkheid en mensenrechten, maar toch heeft de iPhone-maker twee lesbische ouders uit zijn moederdag-commercial geknipt.

Het Franse Jeanne Magazine merkt op dat de Amerikaanse commercial een foto van twee moeders en hun kind bevat, maar dat deze in de Europese versie is vervangen door een foto met slechts een van de moeders.

De video is onderdeel van Apple’s “shot on iPhone” campagne en gericht op de relatie tussen moeder en kind. In Frankrijk werd moederdag dit jaar op 29 mei gevierd en werd de aangepaste commercial uitgezonden. Ook in Denemarken, Japan, Italië en Duitsland is het lesbische koppel verdwenen en is er geen enkele verwijzing naar het homo-ouderschap meer.

apple-homoouders-001

Amerikaanse commercial (links) en Europese commercial (rechts)

Het is onduidelijk waarom de commercial aangepast is. Het is geen rechtskwestie en in Europa heerst geen verbod op het tonen van beelden van homo-ouders. Wellicht is het een ongelukkig foutje, maar het strookt in ieder geval niet met de maatschappelijke positie die Apple inneemt (“Inclusion Inspires Innovation“). Jeanne Magazine kreeg geen reactie van Apple. OMT heeft Apple PR ook om opheldering gevraagd.

Video: Amerikaanse versie

De lesbische ouders zijn rond 00:12 te zien.

Video: Europese versie

Rond 00:12 is een andere foto te zien.

Apple knipt homo-ouders uit commercial
Schuiven naar boven