Het is zeker: KID wordt ook de komende jaren vergoed!

(Gezamenlijk persbericht van COC Nederland en Meer dan Gewenst)
Het is nu zeker dat vrouwenparen en single vrouwen een kunstmatige inseminatie behandeling (KID) ook de komende jaren vergoed krijgen. De nieuwe regeling treedt op 1 januari 2020 in werking.  

‘Geweldig nieuws voor al die single vrouwen en vrouwenstellen met een kinderwens; zij houden de vergoeding waar ze recht op hebben,’ aldus COC Nederland, Meer dan Gewenst en NVOG – die zich hard maakten voor blijvende vergoeding – in een reactie.

De organisaties bedanken de initiatiefnemers Nicole Visscher en Eliene van Geest en de bijna 100 duizend ondertekenaars van een petitie voor het behoud van de vergoeding, evenals de Kamerleden die zich er hard voor maakten, waaronder Vera Bergkamp, Lilianne Ploumen, Corinne Ellemeet en Dilan Yeşilgöz. ‘Zonder jullie was dit niet gelukt’, aldus de organisaties.

De nieuwe regeling treedt op 1 januari 2020 in werking. Van 1 januari tot 31 maart loopt de vergoeding in praktijk nog via de zorgverzekeraars. Zo krijgen de klinieken de tijd om zich voor te bereiden op de uitvoering van de nieuwe subsidieregeling.

De vergoeding van KID loopt voor vrouwenstellen en single vrouwen vanaf 2020 dus via een subsidieregeling.
COC Nederland, Meer dan Gewenst en NVOG hadden er de voorkeur aan gegeven dat KID voor deze groep vergoed was gebleven via de basisverzekering. Nu er in praktijk voor vrouwenstellen en single vrouwen vrijwel niets verandert aan de vergoeding, en zij van de nieuwe regels nauwelijks iets zullen merken, zijn de organisaties tevreden met deze oplossing.

In februari 2019 maakte minister Bruins (Medische Zorg) bekend dat een KID behandeling voor vrouwenparen en single vrouwen niet meer vergoed zou worden. Het COC en Meer dan Gewenst tekenden daar protest tegen aan. Bijna 100 duizend mensen tekenden een petitie en COC Nederland, Meer dan Gewenst, NVOG en Bam-mam demonstreerden in maart tijdens de Women’s March. In de loop van maart maakte minister Bruins bekend dat KID in 2019 nog wel vergoed zou worden en eind april werd bekend dat er waarschijnlijk ook een oplossing zou komen voor na 2019.

Na tal van gesprekken van NVOG, COC Nederland en Meer dan Gewenst met politici en ambtenaren is er nu dan eindelijk een regeling waarmee KID voor vrouwenparen en single vrouwen ook de komende jaren vergoed wordt!

Het is zeker: KID wordt ook de komende jaren vergoed!
Schuiven naar boven