Meer aandacht naar kinderen van transgender ouders is nodig

Bron en tekstwww.transgenderinfo.nl

Er moet meer aandacht gaan naar de kinderen van transgender ouders. Dat blijkt uit een onderzoek van sociologe Myrte Dierckx, verbonden aan de universiteit van Antwerpen. Het rapport werd eind januari gepubliceerd. Dierckx keek naar de beleving van kinderen van transgender ouders. Hoe gaan ze om met de transitie van vader of moeder?

Volgens het onderzoek is de transgenderzorg in Vlaanderen nog te veel beperkt tot het medische terrein. Er is te weinig ruimte voor psychologische zorg van de transgender persoon en zijn of haar omgeving. De studie stelt ook dat hoe ingrijpend de transitie van een ouder ook is, met soms conflicten en verdriet als gevolg, het welzijn van kinderen er niet onder hoeft te lijden.

Dierckx onderzocht ‘Gezinnen in transitie’ en keek naar het welbevinden van kinderen van wie een ouder de transitie doormaakte. Vaak ondergaan ze een heel scala aan emoties en er zijn weinig mensen in de omgeving die hun behoeftes goed begrijpen. Volgens Dierckx hebben kinderen graag zelf inspraak in hoe en wanneer ze de gendertransitie van hun ouder bekendmaken aan leeftijdsgenoten. En ook van belang, zegt ze, “is dat het verleden dat kind en ouder delen wordt erkend, en dat het ook een plaats blijft houden.” Vaak blijft ook na een transitie papa papa of mama mama.

Het onderzoek kwam er via het Steunpunt Gelijkekansenbeleid in opdracht van de Vlaamse overheid. Dierckx wijst op de rol van het Transgender Infopunt, gesubsidieerd door de minister van Gelijke Kansen. Daar kunnen ze huisartsen, leerkrachten en sociaal werkers die hulp nodig hebben in steun aan kinderen en familie van transgender personen informeren en doorverwijzen.

Verder lezen

Het rapport ‘Gezinnen in transitie’.

Meer aandacht naar kinderen van transgender ouders is nodig
Schuiven naar boven