Co-ouderschap

Bij een van tevoren afgesproken co-ouderschap is er een gedeelde opvoedingsverantwoordelijkheid. De vorm van het co-ouderschap is afhankelijk van jezelf en de persoon/personen met wie je dit gezin wilt vormen. Het is een intentioneel co-ouderschap, dat is iets heel anders dan een co-ouderschap dat ontstaat na een scheiding.

Redenen voor co-ouderschap
Er zijn diverse redenen om co-ouderschap te overwegen. Vaak noemen wensouders dat de het belangrijk vinden dat de kind(eren) zowel moeder(s) als vader(s) hebben, of willen ze graag de zorg delen. Wat je reden reden ook is – je kiest er in deze vorm bewust voor om door een co-ouder constructie ouder te worden.

Vormen van co-ouderschap

  • vrouwen-stel en mannen-stel
  • alleenstaande man (homo, bi, hetero) met alleenstaande vrouw (lesbo of bi, hetero)
  • alleenstaande vrouw met mannenstel
  • alleenstaande man met vrouwenstel

De vormen zijn legio en je zult zelf moeten kijken wat je aanspreekt en mogelijk is. Ook de mate waarin je het co-ouderschap uitoefent is afhankelijk van de afspraken die je onderling maakt (Tip: leg ze vast bij een gespecialiseerde familierecht advocaat of notaris!). De meeste co-ouders proberen in eerste instantie zwanger te worden via Zelfinseminatie. We raden je aan om elkaar eerst heel goed te leren kennen, en ook elkaars familie en vrienden te ontmoeten. Anders dan bij donor of donor-plus ben je hier allemaal mede-opvoedingsverantwoordelijk en ga je dus niet alleen naar de muziekvoorstelling maar ook naar het 10-minutengesprek op school.

Als er meer dan 2 ouders betrokken zijn dan spreken we van een meeroudergezin. De Nederlandse wet laat tot op heden niet toe dat een kind meer dan twee erkennende en gezaghebbende ouders kan hebben. Er ligt een advies van de Staatscommissie Herijking Ouderschap om dit aan te passen, maar het is onduidelijk  of en wanneer dit zal gaan gebeuren.

Co-ouders vinden
Je kunt op verschillende plekken op zoek gaan naar een geschikte mee-ouder om je kinderwens in vervulling te laten gaan (speeddates van Meer dan Gewenst, in de familie en/of vriendenkring, een oproep plaatsen op de site van Meer dan Gewenst, etc).

Voor meer informatie:

Co-ouderschap
Schuiven naar boven