Roze Ouderschapsgids België

Huisje, boompje, beestje… Verliefd, verloofd, getrouwd… en dan een kind: het traditionele verhaal is de droom van velen.

In de praktijk loopt het vaak anders. Soms blijft een eigen woonst een wensdroom of is de verliefdheid niet wederzijds. Soms ook besluit de natuur dat kinderen ‘krijgen’ niet kan. Dat laatste is het geval wanneer twee vrouwen of twee mannen samen kinderen willen ‘maken’, of wanneer een transseksueel na een geslachtsoperatie kinderen wil verwekken.

Toch zijn heel wat holebi’s en transgenders in de praktijk ouders, of koesteren ze een kinderwens. Sommigen hebben kinderen uit vorige relaties. Daarnaast bestaan er voor hen ook mogelijkheden om samen hun kinderwens te vervullen. Elke keuze is verbonden met een kluwen aan juridische implicaties. Met deze brochure wil ik deze ouders en wensouders wegwijs maken in de
wondere wereld van het recht. De materie is niet altijd even eenvoudig maar de vele voorbeelden helpen je op weg. De auteur heeft ook prachtig werk geleverd door alles zo helder mogelijk te formuleren.

Deze gids is er uiteraard niet alleen voor (wens-)ouders, maar voor iedereen die van dicht of van ver betrokken is bij het ouderschap van holebi’s of transgenders. Familie en vrienden vinden er een antwoord op hun vragen in terug. Ambtenaren, advocaten of medewerkers van adoptiecentra hebben met deze gids een schitterend werkdocument in de boekenkast staan. Zij vormt een noodzakelijke aanvulling op de algemene informatiebrochure die in 2007 door de federale overheid is uitgegeven. Deze gids is een grondig herwerkte versie van de vorige uitgave, uitgebreider en aangepast aan de nieuwe wetgeving.

Deze brochure is wat zij is: een heldere, noodzakelijke handleiding over ouderschap van holebi’s en transgenders. Ze gaat over wat u te wachten staat op weg naar dat ouderschap, niet over het ouderschap zelf. Deze brochure gaat, kortom, over het voorbereidende werk. Het echte werk – het opvoeden van kleine kinderen met kleine zorgen en grote kinderen met grote zorgen – is voor daarna.

Pascal Smet
Vlaams minister van Gelijke Kansen

Bron: Voorwoord Roze Ouderschapsgids België

Roze Ouderschapsgids België (637 downloads)
Roze Ouderschapsgids België
Schuiven naar boven