Lena Lijstje

Lena LijstjeAuteur en illustraties: Francine Oomen
ISBN: 90 269 9491 5
Leeftijd: vanaf 9 jaar

Eigenlijk heet ze Marleen, maar omdat ze altijd lijstjes maakt, noemen haar vader en moeder haar Lena Lijstje. Lena maakt lijstjes van alles wat ze tegenkomt. Van wat ze aan zal trekken of van manieren om niet meer nagels te bijten bijvoorbeeld. Die lijstjes helpen haar met kiezen, want dat vindt ze erg moeilijk.

Lena heeft geen broertjes en zusjes, maar ze heeft het best gezellig met haar vader en moeder. Het is alleen wel jammer dat Lena’s vader en moeder de laatste tijd vaak ruzie hebben. Lena vindt het ook vervelend dat haar vader een cursus Indonesisch koken volgt, want dat Indonesische eten vindt ze helemaal niet lekker. Als blijkt dat haar vader verliefd is op de juffrouw van de kookcursus, is dat het begin van veel veranderingen. Lena’s leven wordt flink overhoop gegooid als haar ouders besluiten te gaan scheiden.

Die scheiding is de belangrijkste gebeurtenis in ‘Lena Lijstje’. Toch is het geen verdrietig boek, want er gebeurt nog veel meer in Lena’s leven. Ze heeft haar vrienden en vriendinnen en zelfs een heuse uitlaathond die ze Bibberbertje noemt. Ze maakt kennis met haar Engelse neefje Ed met wie ze brieven gaat schrijven en ze raakt bevriend met Torren-Theo, een zwerver uit het park, met wie ze ook kan praten als ze even niet meer weet wat ze met haar ouders aan moet.

Het verhaal gaat verder in het boek “Het geheim van Lena Lijstje” van dezelfde auteur.

Boeken over gescheiden ouders zijn er wel meer. Wat ‘Lena Lijstje’ en ‘Het geheim van Lena Lijstje’ zo bijzonder maakt, is dat Francine Oomen er in geslaagd is een vrolijk, luchtig verhaal te schrijven waarin de gevoelens die kinderen kunnen hebben als hun ouders gaan scheiden toch haarscherp naar voren komen. Veel kinderen die de pech hebben in zo’n situatie terecht te komen zullen zich herkennen in Lena. En als zij de boeken uit hebben, moeten al die volwassenen ze misschien eens lezen. Dan snappen ze iets beter hoe kinderen van gescheiden ouders zich vaak voelen!

Lena Lijstje
Schuiven naar boven