El is zo blij met Els

eliszoblijAuteur: Godeliva Uleners
Illustraties: Gorik
ISBN: 90 5461 057 3
Leeftijd: voor kinderen van 4 tot 8 jaar

El is een marmot en woont bij Jan. Jan zorgt goed voor haar. Op een dag brengt Jan een mannetje mee voor El. Hij heet Tiep. Maar El is bang voor Tiep en Tiep is bang voor El. Jan begrijpt er niets van. Dan brengt Jan Els mee, een nieuw vrouwtje voor Tiep. Maar Els vindt El véél leuker dan Tiep. En El is ook niet bang voor Els. Integendeel.

Jeugdschrijfster Godeliva Uleners, ook wel bekend onder haar echte naam Liva Willems, begon haar schrijverscarrière op haar eenendertigste met een boek over verkeersregels, maar dat bestempelt Jos Baeckens (directeur van uitgeverij Bakermat) als haar ‘brave’ periode. Bekend werd ze vooral door El is zo blij met Els, een kinderboek uit 1984 dat haar niet alleen De Gouden Driehoek opleverde maar ook lof van tal van feministische en homo-organisaties in Nederland.

De Gouden Driehoek is een aan lager wal geraakte prijs in Nederland die wordt uitgereikt aan mensen die positief meewerken aan de acceptatie van de homogemeenschap in Nederland.

Godeliva schreef het eerste lesbische kinderboek. In het veelbesproken boekje omschrijft Godeliva op luchtige en eenvoudige wijze hoe twee meisjes verliefd worden op elkaar. “Dat boekje heeft erg goed verkocht, omdat het door veel ouders werd aangegrepen om hun kinderen uit te leggen wat homoseksuatiteit is”, legt Baeckens uit. “Door dit kinderboekje werd een netelig onderwerp bespreekbaar met kinderen die zich vragen stelden bij homoseksuele familieleden of kennissen.” Godeliva wou kinderen iets teruggeven dat hun te vaak werd afgepakt: vreugde.

Bron: De Morgen 5/10/2002

El is zo blij met Els
Schuiven naar boven