Rechtbank: anonieme eiceldonatie niet in belang kind

Dinsdag publiceerde de Rechtbank Den Haag een beschikking die nog eens onderstreept: anonieme eiceldonatie is tegen de belangen van kinderen en strijdig met de Nederlandse rechtsorde. Die uitspraak komt overeen met de positie van Meer dan Gewenst op dit punt: anonieme donatie is niet in het belang van het kind. Anonimiteit druist in tegen de bevindingen van de Staatscommissie Herijking ouderschap en daaruit voortvloeiende (aanstaande) wet op draagmoederschap.

De beschikking gaat over een man-vrouwstel dat in het buitenland een dochter kreeg dankzij een draagmoeder, maar het stel kon niet duidelijk maken of de wensmoeder zelf of een onbekende eiceldonatrice de biologische moeder was. Bovendien zeiden zij hun dochter niet op jonge leeftijd op gepaste wijze in te zullen lichten over haar ontstaansgeschiedenis. Het juridische ouderschap en gezag werden vervolgens niet toegewezen. 

Rechtbanken benadrukken keer op keer: een kind heeft recht op afstammingsinformatie. Meer dan Gewenst roept wensouders op om altijd deskundig juridisch advies in te winnen en met een gespecialiseerde counselor te spreken, ruimschoots voor ze beginnen aan enig pad richting ouderschap. Vermijd nare gevolgen voor je kind en voor alle betrokkenen! Voor meer informatie, zie onze site (meerdangewenst.nl), de organisatie Zwanger voor een Ander (zwangervooreenander.nl) of zoek een professional (zoals advocaat of counselor) via stichting Durf (www.Durf.online).

Rechtbank: anonieme eiceldonatie niet in belang kind
Schuiven naar boven