Wetvoorstel lesbisch ouderschap door Eerste Kamer

Nog veel stappen te zetten voor Roze Ouderschap

Gisterenavond tekende zich in de Eerste Kamer een meerderheid voor het wetsvoorstel Lesbisch Ouderschap af. Dat betekent dat voor vrouwen die samen een kind krijgen het binnenkort veel eenvoudiger is om beiden juridisch ouder van het kind te zijn. “Een heel belangrijke stap voorwaarts! Tot nu toe moest de lesbische ‘mee-moeder’ dit nog via een adoptieprocedure regelen. Maar we zijn er nog lang niet!” aldus Jelle Martens, voorzitter van Stichting Meer Dan Gewenst.

De stemming over het wetsvoorstel vindt op 19 november plaats, inwerkingtreding van de wet is dan nog afhankelijk van publicatie in het Staatsblad.

Homostellen kiezen steeds vaker voor een co-ouderschap constructie,waarbij een of twee vrouwen, samen met een man of een mannenstel kiezen om samen kinderen te krijgen. Er zijn dan meer dan twee ouders in het spel. Het is wettelijk alleen niet mogelijk dat alle betrokkenen ook juridisch ouder zijn. Meer dan Gewenst pleit er dan ook voor dat het wetsvoorstel Lesbisch Ouderschap op korte termijn wordt uitgebreid voor meer-oudergezinnen. Er is al een motie ingediend in de Eerste Kamer die hier op ziet.

Draagmoederschap

Wat Meer Dan Gewenst betreft moet ook het draagmoederschap weer terug op de agenda. “Veel mannenstellen zoeken nu noodgedwongen een draagster in het buitenland. Dit zijn zeer kostbare en emotioneel belastende trajecten, die maar voor een handjevol mannen zijn weggelegd. Een gevolg van dat er wettelijk niets geregeld is, is dat er ook zaken gebeuren die we in Nederland liever niet willen. Twee jaar geleden heeft de minister van Justitie beloofd om de wet hier op aan te passen. Maar sinds de brief van de minister uit 2011 over dit onderwerp is het weer oorverdovend stil over draagmoederschap.” zegt Martens.

Stichting Meer dan Gewenst

Stichting Meer dan Gewenst zet zich in voor lesbo’s, homo’s en biseksuelen die gekozen hebben voor kinderen binnen hun relatie. Hiervoor organiseert zij o.a. wensouderbijeenkomsten en activiteiten voor kinderen met roze ouders. De eerst volgende wensouderbijeenkomst is op zaterdag 23 november. Meer informatie over deze bijeenkomsten en de activiteiten van Meer dan Gewenst zijn te vinden op meerdangewenst.nl.

Wetvoorstel lesbisch ouderschap door Eerste Kamer
Schuiven naar boven