Vlag uit voor Lesbisch Ouderschap!

Nog veel stappen te zetten voor Roze Ouderschap

Meer Dan Gewenst steekt dinsdag de vlag uit (maar houdt de wimpel in de kast). Vrouwenstellen kunnen vanaf dan eenvoudiger juridisch ouder worden van hun kinderen. “Een fantastische stap voorwaarts! Maar wel met haken en ogen; bovendien loopt de wetgeving nog hopeloos achter voor mannenstellen met kinderwens en meer-ouder gezinnen.” aldus Jelle Martens, voorzitter van Stichting Meer Dan Gewenst.

Vanaf dinsdag kunnen niet getrouwde vrouwen en vrouwen met een kind van een bekende donor het kind erkennen.

Voor getrouwde vrouwen met een onbekende donor is er een automatisch juridisch ouderschap als ze bij de geboorteaangifte een verklaring van de Stichting Donorgegevens aan de ambtenaar van de burgerlijke stand geven. Vergeten ze die aan te vragen dan is er geen automatisch juridisch ouderschap voor de andere moeder. Zonder naamskeuze vooraf, krijgt het kind dat zo geboren wordt de achternaam van de “meemoeder”. Het is ook maar de vraag in hoeverre het juridisch ouderschap van twee vrouwen in het buitenland erkend wordt.

Draagmoederschap

Wat Meer Dan Gewenst betreft moet ook het draagmoederschap weer terug op de agenda. “Veel mannenstellen zoeken nu noodgedwongen een draagster in het buitenland. Dit zijn zeer kostbare en emotioneel belastende trajecten, die maar voor een handjevol mannen zijn weggelegd. Een gevolg van dat er wettelijk niets geregeld is, is dat er ook zaken gebeuren die we in Nederland liever niet willen. Twee jaar geleden heeft de minister van Justitie beloofd om de wet hier op aan te passen. Maar sinds de brief van de minister uit 2011 over dit onderwerp is het weer oorverdovend stil over draagmoederschap.” zegt Martens.

Meeroudergezinnen

Steeds meer kinderen groeien op met meer dan een moeder en een vader. Niet allen in roze gezinnen, maar ook in patch-work gezinnen. Wat Meer Dan Gewenst betreft moet het mogelijk zijn dat een kind meer dan twee juridische ouders heeft, en dat meer dan twee volwassenen gezag uit kunnen oefenen over het kind.

Staatscommissie

Op verzoek van de Eerste Kamer wordt op dit moment een staatscommissie geformeerd, die tot taak zal hebben het personen- en familierecht integraal onder de loep te houden. Meer Dan Gewenst wil alleen maar dat de wetgeving die daaruit zal volgen, de feitelijke situatie waarin steeds meer kinderen opgroeien faciliteert. Meer dan twee juridische ouders, meer dan twee ouders met gezag, en het publiekelijk zoeken naar een draagmoeder uit het wetboek van strafrecht.

Stichting Meer dan Gewenst

Stichting Meer dan Gewenst zet zich in voor lesbo’s, homo’s en biseksuelen die gekozen hebben voor kinderen binnen hun relatie. Hiervoor organiseert zij o.a. wensouderbijeenkomsten en activiteiten voor kinderen met roze ouders. Op 5 april organiseert Meer Dan Gewenst een informatiemiddag voor vrouwenstellen, met bijzondere sprekers en specifieke aandacht voor de nieuwe wet. Meer informatie over deze bijeenkomsten en de andere activiteiten van Meer dan Gewenst zijn te vinden op meerdangewenst.nl.

Vlag uit voor Lesbisch Ouderschap!
Schuiven naar boven