Walgelijke flyer verspreid in Amsterdam-West

Bron: coc.nl, d.d. 16 oktober 2016, aangevuld met het standpunt van MdG

In Amsterdam-West kregen bewoners afgelopen weekend flyers met antihomoteksten in de brievenbus. Het COC spreekt van ‘walgelijke teksten’ en roept de ontvangers op om aangifte te doen en zich te melden bij COC Amsterdam.

Op de flyers staat onder meer dat 29 procent van de kinderen die opgroeien bij homoseksuele ouders seksueel zou worden misbruikt. Moslims, Joden en Christenen zouden zich volgens de auteurs van het pamflet tegen homo’s moeten verenigen.

COC-voorzitter Tanja Ineke spreekt van ‘walgelijke onwaarheden’ en roept ontvangers van de flyers op om aangifte te doen bij de politie. Ook PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch riep daartoe zondag op. COC Amsterdam vraagt ontvangers van de flyers op om zich te melden via info@cocamsterdam.nl zodat zij kunnen inventariseren waar en door wie de flyer is verspreid.

flyer-voor-en-achterzijde-klein-465x327

De politie is een onderzoek gestart naar de verspreiding van de flyers. Tot nu toe hebben meer dan twintig mensen melding gemaakt van de folders. De politie wil onderzoeken wie de folders heeft verspreid en wat de drijfveer is geweest. Iedereen die aanstoot heeft genomen aan de flyer kan dit melden aan de politie via 0900-8844. Ook komt de politie graag in contact met mensen die informatie hebben over de verspreider(s).

Naar aanleiding van de flyeractie roept COC Nederland de Tweede Kamer op om te stemmen tegen een wetsvoorstel dat dit soort vormen van discriminatie niet langer strafbaar stelt. Ex-PVV-Kamerlid Joram van Klaveren heeft een wetsvoorstel ingediend dat een einde maakt aan de strafbaarheid van groepsbelediging en aanzetten tot haat. De Tweede Kamer behandelt dat wetsvoorstel in december.

Commentaar van Meer dan Gewenst

Deze walgelijke folder suggereert misbruik van kinderen door homomannen en noemt daarbij een percentage zonder onderbouwing. Meer dan Gewenst wijst op de wèl bekende wetenschappelijke onderzoeken, waaruit blijkt dat het met kinderen in roze gezinnen net zo goed gaat als met kinderen die in gezinnen met één vader en één moeder opgroeien. We maken ons er wèl zorgen over dat haatzaaiende berichten als deze folder niet bijdragen aan acceptatie. Noch van kinderen van roze ouders, noch van kinderen van geloofsfundamentalisten als de kennelijke verspreiders van deze folder. We roepen ontvangers van de folder op aangifte te doen, en daarover contact te onderhouden met COC Nederland.

Walgelijke flyer verspreid in Amsterdam-West
Schuiven naar boven