Russisch wetsvoorstel uit huis plaatsen kinderen

Het Russisch parlementslid Aleksej Zjoeravjov dient een wetsvoorstel in waarmee ouders die lesbisch of homoseksueel zijn uit de ouderlijke macht gezet kunnen worden. Hij vindt dat een logisch gevolg van de al bestaande anti-homowet die ‘propaganda’ van homoseksualiteit in de openbaarheid verbiedt. Volgens Zjoeravjov moet er nu ook een wet komen die ‘homo-propaganda’ in het gezin onmogelijk maakt.

Jelle Martens, woorddvoerder van de Stichting Meer dan Gewenst – een organisatie van en voor roze gezinnen – heeft met ontzetting kennis genomen van dit wetsvoorstel en vreest voor de gevolgen.

“Zelf heb ik een kind samen met een Russische man’, zegt Martens. “Betekent zo’n wet dat we niet meer veilig op bezoek kunnen bij de Russische grootouders van ons kind?” Martens wijst er op dat studies over roze gezinnen steeds weer aantonen dat kinderen zich in zulke gezinssituaties net zo goed ontwikkelen als in andere gezinnen.

“Als dit wetsvoorstel wordt aangenomen, dan dreigen gezinnen uiteen gerukt te worden”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. “Dat kan nooit in het belang van het kind zijn. Een kind heeft er recht op om door de eigen ouders opgevoed te worden. Dat is een fundamenteel universeel kinderrecht dat door dit wetsvoorstel geschonden wordt.”

De COC-voorzitter wijst er op alleen al dit voorstel – waarvan nog niet zeker is of het wordt aangenomen – een gevaarlijk signaal is in een samenleving waar de homohaat toeneemt. “In feite zegt dit parlementslid dat roze ouders een gevaar zijn voor hun kind en verklaart hen daarmee vogelvrij. Dat is schandalig.”

Eind vorige maand vluchtte de Russische journaliste Masha Gessen met haar gezin uit Rusland juist omdat ze vreesde voor de komst van dit soort wetgeving. Die vrees is niet ongegrond gebleken.

Russisch wetsvoorstel uit huis plaatsen kinderen
Schuiven naar boven