Radboudziekenhuis mag invriezen sperma van transvrouw niet weigeren

Bron: de Gelderlander, 14 juli 2016

Nijmegen – Het UMC Radboud heeft ten onrechte geweigerd het sperma van een transgendervrouw in te vriezen. Het College voor de Rechten van de Mens heeft het ziekenhuis daarover op de vingers getikt.

 

De kwestie draait om een man die midden in de transitie zatvan man naar vrouw. De transvrouw zou onvruchtbaar worden door het slikken van hormonen, en wilde om die reden haar zaad laten invriezen.

Onvruchtbaar
Het Radboudziekenhuis vriest normaliter wel zaad in als er onvruchtbaarheid op de loer ligt door bijvoorbeeld bestralingen tegen kanker. Zo kan een patiënt immers alsnog het biologisch vaderschap verwerven.

Maar bij de transgender ging het om het biologisch ouderschap als moeder. Het ziekenhuis haalde er een hoogleraar medische ethiek bij. ‘Onduidelijk is of er een schade wordt toegebracht aan het kind wanneer het moet antwoorden op de vraag ‘wie is je vader’ en dat moeder eigenlijk ook vader is’, zo schreef deze.

Discriminatie
Het College oordeelt dat het ziekenhuis het verzoek tot invriezen van het zaad puur heeft afgewezen omdat het van een transgender kwam. Dat is discriminatie op basis van geslacht, en dat is bij wet verboden.

Het Radboudziekenhuis zegt in een reactie dat sinds 1 januari van dit jaar vergelijkbare verzoeken van transgenders wél gehonoreerd worden. Daarvoor is de capaciteit uitgebreid.

Radboudziekenhuis mag invriezen sperma van transvrouw niet weigeren
Schuiven naar boven