Primeur Zuid-Amerika: lesbisch koppel en biologische vader samen op geboortecertificaat

De provincie Buenos Aires zorgde voor een primeur in Zuid-Amerika. De bevoegde dienst registreerde er een lesbisch koppel en de biologische vader van een kind allemaal als juridische ouders in de geboorteakte.

“We zijn zo trotst op deze historische dag op de beslissing van de provinciale overheid van Buenos Aires”, zei Esteban Paulón, voorzitter van LGBT-rechtengroep Federación Argentina de Lesbianas, Gays, Bisexuales y Trans aan persagentschap Agence France-Presse. “We moesten zelfs geen juridische bijstand vragen.”

De 37-jarige Hernan Melazzi, die het sperma voor het lesbisch koppel leverde, verbindt zich dan ook tot de rechten en plichten van het vaderschap door zich wettelijk te laten erkennen als ouder. Het kind is inmiddels één jaar en heet Antonio. Het kind woont bij de twee mama’s, Susana Guichal en Valeria Gaete, in de Argentijnse havenstad Mar del Plata. Een paar honderd kilometers verder, in de hoofdstad, woont de vader. Het lesbisch koppel heeft al elf jaar een vaste relatie. Ze zagen Melazzi nooit als alleen maar een spermadonor.

Argentinië is in Zuid-Amerika een koploper in holebi- en transgenderrechten. Het land voerde als eerste land op het continent het nationaal erkende homohuwelijk in. Verder verbaasde de autoriteiten er in 2013 de wereld door in te stemmen met een wijziging van de genderidentiteit op het geboortcertificaat van een zesjarig meisje.

Bron:
Advocate, Pink News; overgenomen en vertaald door Zizo online, Auteur: Dennis De Roover – beeld: BA Noticias
Primeur Zuid-Amerika: lesbisch koppel en biologische vader samen op geboortecertificaat
Schuiven naar boven