‘Laat alle 18-jarige mannen sperma invriezen’

Jongens van 18 jaar oud moeten hun sperma laten invriezen, om eventuele risico’s die komen kijken bij vaderschap op oudere leeftijd te vermijden. Daar pleit de Britse bio-ethicus Kevin Smith van de Universiteit van Dundee voor in het Journal of Medical Ethics.

Smith wil dat naar de spermabank gaan de norm wordt. “Het wordt tijd dat we serieus kijken naar de steeds ouder wordende vader en het effect dat dit heeft op de generatie van onze kinderen”, zegt hij tegen CNN.

De kwaliteit van sperma gaat erop achteruit naarmate de man ouder wordt, daardoor wordt de kans op autisme, schizofrenie en andere ziektes groter.

Eerste kind
Britse mannen kregen in 1990 gemiddeld kinderen toen ze 31 jaar oud waren, nu is dat 33 jaar.

Hij wijst erop dat, ondanks de lage risico’s op een ziekte, deze ontwikkeling een groot effect kan hebben op het hele land. Zijn oplossing is daarom het invriezen van sperma op 18-jarige leeftijd. Mannen kunnen daar dan op latere leeftijd een beroep op doen.

Hij stelt geen vaste leeftijd als richtpunt, maar een man die ouder is dan veertig is er volgens Smith bij gebaat een beroep te kunnen doen op ‘jonger’ sperma.

Kwaliteit
Niet iedereen is te spreken over het voorstel. Zo ook Allan Pacey, professor in Andrologie, een specialisme dat zich bezig houdt met de voortplantingsfuncties van een man, aan de Universiteit van Sheffield. Hij noemt het plan “een van de meest absurde suggesties die ik in lange tijd gehoord heb”.

Pacey wijst erop dat het risico op ziektes bij kinderen van oudere vaders erg klein is. “Daarnaast weten we dat sperma van een groot deel van de mannen niet goed in te vriezen is.”

Bron: Nu.nl, 25 juni 2015

‘Laat alle 18-jarige mannen sperma invriezen’
Schuiven naar boven