Helft ziekenhuizen verkoopt nee aan singles voor ivf-behandeling

Via diverse media kunnen we lezen dat veel klinieken alleenstaande vrouwen een ivf-behandeling weigeren. Dit kwam aan het licht door een onderzoek van Opzij.

Ook Sara Coster schreef – vanuit verhalen van cliënten uit haar praktijk – een blog over hoe singles en homo’s door sommige klinieken gediscrimineerd worden.

Onderstaande tekst en het beeld bij dit artikel komen van Opzij.nl, 22 juli 2015.

Bij welke ziekenhuizen moet je zijn als vanzelf zwanger worden niet lukt? Opzij ging op onderzoek uit, stelde de Top-25 samen en haalde unieke data over behandelingen en zwangerschapspercentages boven water. Ook blijken ziekenhuizen onderling in aanpak nogal te verschillen. En single vrouwen met een kinderwens kunnen bij veel ziekenhuizen niet terecht. 

We vroegen van de 53 ziekenhuizen met een uitgebreider behandelaanbod de meest recente gegevens op over hoe vaak vruchtbaarheidsbehandelingen worden uitgevoerd en hoe hoog het percentage doorgaande zwangerschappen is. Opzij heeft nu de meest recente beschikbare gegevens én maakt data openbaar die nergens anders in te zien zijn.

Top-25
Het onderzoek leidt tot een Top-25. De top-3 bestaat uit het UMC Utrecht, MC Kinderwens en AMC Amsterdam. Deze klinieken hebben niet alleen mooie behandelresultaten; het UMC Utrecht biedt ook veel extra behandelingen aan met een eicelbank en gaat de ‘moeilijke’ patiënt niet uit de weg. MC Kinderwens heeft veel mogelijkheden op het gebied van spermadonoren en is puur gericht op vrouwen met een kinderwens. Het AMC Amsterdam heeft veel behandelmogelijkheden en extra faciliteiten zoals begeleiding bij het thuis zwanger proberen te worden.

Singles buitengesloten
Het onderzoek van Opzij toont ook aan dat vrouwen met een kinderwens slechts bij de helft van de ziekenhuizen terecht kunnen. Argumenten voor ziekenhuizen om singles te weigeren, variëren. Zo voerden ziekenhuizen incidenteel het argument aan dat er ‘in house’ geen sperma opgeslagen kan worden. Vaker repten ziekenhuizen echter over andere ziekenhuizen in de buurt die meer gespecialiseerd waren in de behandeling van singles, of het feit dat het voor hen lastig te controleren is of een ‘eigen’ donor – Nederlands of uit het buitenland – aan de eisen voldoet (niet-anoniem, gezond, niet meer dan 25 kinderen verwekt).

Onderscheid in levensstijl
Het denkbeeld dat alleenstaand ouderschap slecht is voor het welzijn van het toekomstige kind, werd niet expliciet genoemd. Volgens artsen van ziekenhuizen die géén beperkingen aan alleenstaanden opleggen, speelt dit echter wel mee. Zo stelt Rien Crooij, gynaecoloog en directeur bij Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp: “Wettelijk gezien mogen medici geen onderscheid maken in levensstijl bij de behandeling, maar sommigen vinden het alleenstaand ouderschap blijkbaar niet de juiste keuze. Terwijl aan de single vrouw die moeder wil worden, meestal niks mankeert.”

Benieuwd hoe jouw ziekenhuis scoort?
Kijk op deze kaart naar de scores van de 39 onderzochte ziekenhuizen. In het nieuwe nummer van Opzij staat een uitgebreid overzicht van alle data van de Top-25 fertiliteitsklinieken. De gegevens van de overige onderzochte ziekenhuizen worden later gepubliceerd op onze site. Opzij ligt vanaf donderdag 23 juli in de winkel.

Helft ziekenhuizen verkoopt nee aan singles voor ivf-behandeling
Schuiven naar boven