COC roept op tot aanpassing regelgeving draagmoederschap

COC Nederland roept de politiek en de medische beroepsgroep op de regelgeving en procedures rond draagmoederschap aan te passen. Aanleiding is het oordeel van het College van de Rechten van de Mens dat twee klinieken niet discrimineren als zij draagmoederschap weigeren aan een homopaar.

Het College voor de Rechten van de Mens heeft op 28 januari jl. geoordeeld in twee zaken waarin een homopaar hulp gevraagd heeft bij het realiseren van hun kinderwens, waarbij een draagmoeder betrokken is in combinatie met een IVF-behandeling. Het gaat om de kliniek van de Stichting Geertgen en het medisch centrum van de Vrije Universiteit Amsterdam (VUmc). Beide instellingen bieden IVF aan, het VUmc ook draagmoederschap, maar enkel voor heteroparen.

In beide gevallen komt het college tot het oordeel dat daarbij door de klinieken geen onderscheid is gemaakt op grond van homoseksuele gerichtheid. De beide instellingen kunnen volgens het college ook niet verplicht worden aan een homopaar diensten te verlenen die buiten het normale aanbod vallen.

COC-voorzitter Tanja Ineke noemt het oordeel van het College voor de Rechten van de Mens ‘opmerkelijk’ en ‘teleurstellend voor het betrokken homopaar’.

“Het COC is van mening dat draagmoederschap ook mogelijk moet zijn voor paren van gelijk geslacht”, zegt Ineke. “Op grond van dit oordeel blijkt dat op grond van regelgeving en procedures niet mogelijk voor een homopaar, vandaar dat het COC de medische beroepsgroep en de politiek oproept om de bestaande regels en procedures aan te passen om dat wel mogelijk te maken.”

Zie voor het vonnis van het College voor de Rechten van de Mens:

Geertgen Kliniek
VUmc

Bron: Dit bericht is overgenomen van COC NL

Zie ook het bericht op de site van het College voor de rechten van de mens

COC roept op tot aanpassing regelgeving draagmoederschap
Schuiven naar boven