Spreekbeurt roze ouderschap

Wil je je spreekbeurt houden over regenbooggezinnen? Superleuk! En heel belangrijk ook. Want door jouw verhaal te vertellen, leren kinderen heel veel over dit onderwerp en begrijpen ze meer van regenbooggezinnen. Op deze pagina vind je veel informatie om te vertellen tijdens je spreekbeurt. Je kunt bij ons ook een (gratis) goodiebag bestellen. Daarin zit een aantal leuke regenboogspulletjes om te laten zien tijdens je spreekbeurt. Mail hiervoor je naam en adresgegevens naar secretaris@meerdangewenst.nl en zet erbij dat het om een spreekbeurt gaat.

Informatie basisschool
Regenbooggezinnen: De meeste kinderen hebben een vader en een moeder. Maar sommige kinderen hebben twee moeders, twee vaders of zelfs meerdere ouders! Zo’n gezin noem je met een mooi woord een regenbooggezin.

Twee moeders: Als twee vrouwen verliefd worden op elkaar en samen een kindje willen, hebben ze een zaadje nodig om het kindje te kunnen maken. Alleen mannen hebben zaadjes. De vrouwen kunnen dan een man zoeken die hen een zaadje wil geven. Deze man heet dan de zaaddonor (doneren betekent geven). De zaaddonor kan een man zijn die je goed kent, maar je kunt ook zaadjes krijgen bij het ziekenhuis of een kliniek, waar een onbekende man zijn zaadjes heeft gedoneerd. Je kunt dan later te weten komen wie de donor is.

Twee vaders: Als twee mannen verliefd op elkaar worden en samen een kindje willen, hebben ze een eicel nodig om het kindje te kunnen maken en een baarmoeder waar het kindje in kan groeien tijdens de zwangerschap. Alleen vrouwen hebben een baarmoeder en eicellen. Als homo(stel) kun je dus een vrouw zoeken die het kindje wil dragen. Zij is dan de draagmoeder. In Nederland vinden mensen het belangrijk dat kinderen weten wie hen gemaakt heeft, dus proberen zij er ook voor te zorgen dat kinderen contact blijven houden met hun draagmoeder.

Meer ouders: Als meerdere mensen met elkaar besluiten om een kindje te krijgen en het samen op te voeden, dan noemen we dit meerouderschap of co-ouderschap. Dit is bijvoorbeeld het geval als een homostel en een lesbisch stel samen een kindje krijgen. Of als twee homomannen samen met een vrouw een kind krijgen en opvoeden. Of als een lesbisch stel samen met een man een kind opvoedt. 
Zo zie je maar: er bestaan heel veel verschillende manieren om een gezin te vormen!

Kind in een regenbooggezin
Kinderen in regenbooggezinnen zijn net als andere kinderen: ze gaan naar school en hebben allerlei leuke hobby’s. Ze hebben alleen een ander soort gezin. Maar het leuke is: eigenlijk zijn alle gezinnen wel verschillend! Er zijn bijvoorbeeld ook gezinnen met één ouder, gescheiden ouders, stiefouders, pleegouders, adoptieouders, bonusouders, stiefbroers en –zussen, halfbroers en –zussen, allerlei soorten huisdieren en noem maar op! Het belangrijkste is dat het gezin waarin je opgroeit liefdevol en warm is. Hoe ziet jouw gezin eruit?

Video’s om te kijken in de klas
Lina (8) heeft een moeder en 2 vaders
Wesley (10) heeft 2 moeders en 2 vaders
Jeugdjournaal: Hinke (12) en Jette (10) zijn geboren met hulp van een zaaddonor
Jeugdjournaal: Puck viert de Canal Pride met 2 vaders en 2 moeders

Taarten van Abel: Shane is geadopteerd door 2 vaders
Huisje boompje beestje: 2 papa’s

Boeken om (voor) te lezen in de klas
De papa’s van Teddy – Aart van der Haven
Helden van de Regenboog – Arjan van der Sluis
Allemaal gezinnen – Felicity Brooks
Mama en mama – Hanneke Frenken
Hoera! We worden papa!! – Elsbeth de Jager
Logeren in een buik – Wilma Degeling
Filola wil een krokodil – Ingeborg Hornsveld
Lance & Lot – Linda de Haan, Tim van Camp & Steven van Dingenen


Artikelen om te lezen in de klas
Ik heb twee moeders
Ik heb twee vaders
Maud (9) mocht mee op paradeboot

Schuiven naar boven