Verzoek om adoptierelatie VS voort te zetten

Draagmoederschap en meerouderschap in coalitieakkoord

Meer dan Gewenst en COC Nederland hebben samen een brief geschreven aan fractieleden van de Tweede Kamer waarin we oproepen om de minister van Rechtsbescherming te vragen om de Verenigde Staten toe te voegen aan de groep van landen waarmee de adoptierelatie wordt voortgezet.

Het adoptiestelsel is aangepast om misstanden bij adoptie in de toekomst te voorkomen. Helaas hebben zich in het verleden ernstige misstanden voorgedaan bij interlandelijke adoptie en het is goed om te zien dat de regering maatregelen neemt om dit te voorkomen. In februari 2021 werd daarom een tijdelijke adoptiestop ingevoerd. De regering wil nu samenwerken met een beperkt aantal landen op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid en transparantie van de adoptieprocedure. De Verenigde Staten behoren momenteel niet tot deze groep van landen.

Misstanden bij adoptie uit de VS niet aangetroffen
Er zijn echter geen misstanden gevonden bij adoptie uit de Verenigde Staten. Daarnaast is de VS één van de weinige landen die adoptie door paren van gelijk geslacht toelaten, wat het voor Nederlandse ouders mogelijk maakt om deze kinderen te adopteren. Diverse werkbezoeken hebben geen aanleiding gegeven om de adoptierelatie met de VS te beëindigen en ook uit de landenanalyse door de Centrale Autoriteit komen vooral positieve punten naar voren. Het is daarom onze opvatting dat de regering de VS moet toevoegen aan de groep van landen waarmee de adoptierelatie wordt voortgezet.

Centrale bemiddelingsorganisatie en meerouderschapswetgeving
In de brief stellen we ook vragen over de nieuwe centrale bemiddelingsorganisatie voor interlandelijke adoptie. Wij zijn benieuwd naar de stand van zaken hierin. Tot slot stellen wij voor om aan de minister te vragen wat de stand van zaken is rond meerouderschapswetgeving.

Lees de volledige brief over het Commissiedebat Personen- en familierecht.

Verzoek om adoptierelatie VS voort te zetten
Schuiven naar boven