Homo, hetero, lesbo: elke ouder is gelijk, dus teken!

Steeds meer kinderen worden geboren in een ‘roze’ gezin met drie of vier papa’s en mama’s waarin bijvoorbeeld twee lesbische moeders en een hetero vader de opvoeding delen. Voor een kind zijn al die ouders gelijk. Voor de wet niet, want zoals het nu geregeld is, kan een kind maar twee ouders hebben. Dat is verwarrend en kan leiden tot allerlei praktische problemen. Of het nu gaat om het bezoeken van een ouderavond of toestemming geven voor een doktersbehandeling: een derde of vierde ouder is officieel niet bevoegd. Ook heeft zo’n vader of moeder geen recht op ouderschapsverlof en loopt het kind allerlei financiële voordelen mis.

Wat willen we bereiken?
Kinderen die worden opgevoed door drie of vier ouders, moeten dezelfde rechten krijgen als kinderen die opgroeien bij één of twee ouders. Ouders van Nu, COC Nederland en Stichting meer dan Gewenst willen dat dit snel in de wet geregeld wordt, want een kind:

  • heeft belang bij goede en liefdevolle ouders, of dat er nu één, twee, drie of vier zijn
  • heeft belang bij een goede juridische regeling van de feitelijke situatie waarin het opgroeit
  • heeft er belang bij dat degene die hij als ouder ervaart, ook officieel de ouder is
  • is er bij gebaat dat zorg, school, erfenis, studiekosten, alimentatie, reizen en nog veel meer praktische zaken goed geregeld zijn
  • is er bij gebaat dat zijn oma’s, opa’s, ooms en tantes, zusjes en broertjes ook écht familie zijn

Deze actie van Ouders van Nu, COC Nederland en Stichting Meer dan Gewenst is gericht aan Ard van der Steur, de Tweede Kamer en Staatscommissie Herrijking Ouderschap.

Teken de petitie!

Homo, hetero, lesbo: elke ouder is gelijk, dus teken!
Schuiven naar boven