UvA zoekt deelnemers voor onderzoeken

bos-henny-fmg-powl-medewerker
Dr. Henny Bos

De Universiteit van Amsterdam werkt aan een aantal grote onderzoeken. Onderzoeksresultaten helpen vaak goed om media en anderen wetenschappelijk onderbouwde informatie te geven. Meer dan Gewenst werkt daarom nauw samen met Dr. Henny Bos en haar onderzoeksteam die deze onderzoeken uitzetten, uitvoeren en hierover rapporteren in populaire en wetenschappelijke artikelen (zowel in Nederland als internationaal). Dit om meer te weten te komen over deze ‘roze gezinnen’ maar ook om wetenschappelijk onderbouwde informatie te kunnen geven over nog aanwezige juridische dan wel maatschappelijke obstakels. De resultaten van een aantal van deze onderzoeken is inmiddels gepubliceerd; deze vind je in onze rubriek Onderzoek.

Lopende onderzoeken

Er lopen 3 onderzoeken naar roze gezinnen, waarvoor nog (veel!) deelnemers gezocht worden.

  1. Homo of lesbisch gezin met jong kind (maximaal 4 maanden oud)
  2. Wensouders (zowel stellen als singles, ook single hetero deelnemers zijn zeer welkom!)
  3. Homo – of lesbische stellen die kind hebben geadopteerd

1) Onderzoek naar jonge kinderen (maximaal 4 maanden our)

Onderzoek naar homoseksuele vaders en lesbische moeders met een kind in de leeftijd van maximaal 4 maanden oud. Voor de homoseksuele vaders die mee willen doel geldt dat zij hun jonge kind hebben gekregen met een draagmoeder/draagster. Voor zowel de 2 vader als de 2 moeder gezinnen is het voor het onderzoek belangrijk dat het moet gaan om gezinnen waar de 4 maanden oude baby hun eerste kind is.  Dit onderzoek wordt uitgevoerd onder andere met een onderzoeksteam van Cambridge University.

2) Onderzoek naar mannen en vrouwen met een kinderwens

Samen met onderzoekers aan Penn State University (US) wordt er op dit moment een onderzoek opgezet naar mannen en vrouwen die een kinderwens hebben dan wel hun eerste stappen zetten om te kijken of het hebben van kinderen voor hen een optie is. Dit onderzoek gaat eind 2014/begin 2015 van start. Het is de bedoeling om een grote groep mensen te gaan volgen om te kijken wie welke route gaat kiezen (Co-ouderschap, adoptie, draagmoederschap, anders?). Omdat er zo veel verschillende mogelijkheden zijn is het van belang om een heel grote groep respondenten bij elkaar te kunnen krijgen. Ook zijn we voor dit onderzoek op zoek naar alleenstaande vrouwen (lesbisch, biseksueel of hetero) die alleen of in een co-ouderschapsconstructie in de toekomst een kind willen.

3) Adoptie: homo- en lesbische stellen die een kind geadopteerd hebben

Dit onderzoek is op gezet samen met “A new Way” en wordt uitgevoerd samen met de Erasmus Universiteit.

Meedoen? Meld je aan!

Mocht je geïnteresseerd zijn in een van de bovenstaande onderzoeken (omdat je meer informatie wilt of omdat je mee wilt doen) neem dan contact op met Henny Bos: H.M.W.Bos@uva.nl.  Geef in de email wel aan om welk onderzoek het gaat: jonge kinderen, kinderwens, of adoptie

logo-uvaVerantwoording over deze onderzoeken

De afdeling Pedagogische en Onderwijskundige Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam heeft in haar onderzoeksprogramma een eigen onderzoekslijn naar homo en lesbisch ouderschap. Ook in het onderwijs aan deze afdeling wordt veel aandacht besteed aan dit onderwerp. Dit om aankomende pedagogen kennis te laten maken met allerlei soorten gezinsvormen en te laten zien dat “roze gezinnen”  gewone gezinnen zijn.
De onderzoeken zijn allemaal goed gekeurd door de Ethische Commissie van de Universiteit van Amsterdam. Dit betekent wel dat voordat je mee gaat doen je nog uitgebreide informatie toegestuurd krijgt over het hoe en wat van het onderzoek en dat privacy gewaarborgd is.
Belangrijk is dat dergelijke onderzoeken en de kennis dan wel positieve veranderingen voor “roze gezinnen” alleen maar mogelijk zijn met jullie hulp!

 

UvA zoekt deelnemers voor onderzoeken
Schuiven naar boven