Wil je een betere meerouderschapswet? Schrijf een brief aan Den Haag!

26 juli 2019

Wil je politiek Den Haag laten weten hoe belangrijk een goede meerouderschapswet voor jou is? Schrijf dan een brief met jouw verhaal als regenboogouder of als sympathisant van regenbooggezinnen naar actie@meerdangewenst.nl. Wij zorgen dat-ie bij politici terechtkomt die het huidige, (deels) slechte voorstel nog kunnen aanpassen. 

Meer dan Gewenst en het COC maakten de gezamenlijke brievenactie op vrijdag 26 juli bekend, aan de vooravond van Pride Amsterdam 2019. “Met z’n allen gaan we de politiek laten zien hoe gewoon meeroudergezinnen zijn en hoe belangrijk het is dat de regering ze nu eindelijk beschermt met een goede wet”, zeggen COC-voorzitter Astrid Oosenbrug en Meer dan Gewenst-voorzitter Luc Nibbeling over de actie.

Iedereen mag meedoen: mensen die solidair zijn met meeroudergezinnen, ouders en kinderen in meeroudergezinnen, opa’s, oma’s, andere familie, vrienden en ieder ander die vindt dat er snel een meerouderschapswet moet komen. In je brief of e-mail kan je kabinet en Kamer laten weten dat je vindt dat de meerouderschapswet er snel moet komen en waarom.

Bijvoorbeeld omdat je solidair bent met meeroudergezinnen en vindt dat de politiek z’n belofte moet nakomen om meerouderschap snel te regelen. Omdat elk kind recht heeft op een goede juridische band met z’n ouders, of dat nou één, twee, drie of vier ouders zijn.

Gewone gezinnen

Ben je onderdeel van een meeroudergezin? Dan wil je de politiek misschien laten weten dat meeroudergezinnen heel gewone gezinnen zijn waar niets mis mee is, dat jullie heel gelukkig met elkaar zijn en dat jullie graag willen dat de wet jullie gezin nu eindelijk erkent.

Of misschien wil je laten weten dat je het belachelijk vindt dat er nog steeds geen wet is. En dat de wet nu net doet alsof je derde of vierde vader of moeder geen familie zijn. Dat je kind wees wordt als z’n twee juridische ouders overlijden. Dat je kind allerlei financiële nadelen heeft omdat z’n derde en vierde ouder officieel geen familie zijn?

Schrijf het vandaag nog op en stuur het naar actie@meerdangewenst.nl!

Het kabinet maakte op 12 juli bekend dat het weigert om een meerouderschapswet in te dienen. Dat terwijl lijsttrekkers van acht partijen, waaronder regeringspartijen VVD en D66, al in 2017 in COC’s Regenboog Stembusakkoord beloofden om meerouderschap snel te regelen.

De staatscommissie Herijking Ouderschap adviseerde de regering in 2016 om met een meerouderschapswet te komen. Voorzitter Aleid Wolfsen schreef dat de leden van zijn commissie ‘het meest [werden] geïnspireerd en overtuigd door de vaak zeer persoonlijke, integere en openhartige verhalen’ van meeroudergezinnen.

Zo gaan we samen de Kamer en de regering ook overtuigen!