Uitbreiding kraamverlof complex

Bron: FD, d.d. 29 november 2016

Raad van State niet te spreken over uitbreiding betaald kraamverlof vaders
Het kabinetsplan om het betaalde kraamverlof voor vaders en lesbische moeders uit te breiden van twee naar vijf dagen, kan voorlopig beter in de ijskast worden gezet. Dat vindt de Raad van State, de belangrijkste adviseur van kabinet en parlement.

Volgens de Raad leidt het wetsvoorstel tot een ‘complex en technisch uitvoeringsstelsel’. Bovendien hangt er een flink prijskaartje aan, terwijl het plan op werknemers maar weinig impact heeft.

Geboorte
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken wil de partners van vrouwen die pas zijn bevallen, vanaf 2019 vijf dagen betaald kraamverlof geven. Nu hebben vaders en lesbische moeders nog recht op twee dagen betaald en drie dagen onbetaald verlof na de geboorte van hun kind.

Op dit moment wordt er nog niet veel gebruikgemaakt van de mogelijkheid om drie dagen onbetaald verlof op te nemen. Omdat Asscher de uitbreiding van het kraamverlof uit de collectieve middelen wil financieren, denkt hij de financiële drempels weg te nemen. Onderzoek toont aan dat partners die direct na de geboorte van hun kind verlof nemen, later meer betrokken zijn bij de opvoeding, aldus Sociale Zaken.

Bureaucratie
Volgens de Raad van State is Asschers wetsvoorstel echter nogal ingewikkeld. Vaders en lesbische moeders krijgen de eerste twee dagen doorbetaald van hun werkgever. Voor de volgende drie dagen moet die werkgever een uitkering voor zijn werknemer aanvragen bij het UWV. De uitkering die wordt betaald uit het Arbeidsongeschiktheidsfonds, maakt het UWV vervolgens wel rechtstreeks over aan de werknemer.

Behalve op deze bureaucratische rompslomp voor slechts drie dagen wijst de Raad op de werkzaamheden bij de Sociaal-Economische Raad (SER). Dit adviesorgaan van vakbonden, werkgeversorganisaties en onafhankelijke kroonleden staat een ‘bredere aanpak’ op het gebied van arbeid en zorg voor. De SER wil verschillende varianten en hun kosten en baten onderzoeken en volgens de Raad van State kan Asscher beter even hierop wachten.

Woest
Werkgeversvereniging MKB-Nederland zei eerder woest te zijn over de uitbreiding van het kraamverlof. MKB-voorzitter Michaël van Straalen: ‘De overheid moet eens stoppen met het eindeloos in de snoepdoos van de werkgevers graaien.’

 

Uitbreiding kraamverlof complex
Schuiven naar boven